Chirurgie

Chirurgie

De meest voorkomende chirurgische behandelingen in de tandartspraktijk zijn; het verwijderen van een tand of kies, een wortel, het uitvoeren van een wortelpuntbehandeling, het vrijleggen van een tand of kies of het plaatsen van implantaten. Wij streven er naar zoveel mogelijk behandelingen binnen de praktijk uit te voeren in een voor de patiënt bekende en vertrouwde omgeving. Onze ervaring is dat patiënten het vaak minder vervelend vinden een dergelijke ingreep te ondergaan in een bekende omgeving dan bijvoorbeeld bij de kaakchirurg.

Na afloop van een chirurgische ingreep is het verstandig de wond voorzichtig te benaderen en de instructies op te volgen om zo de nabezwaren tot het minimum te beperken. Mocht u vragen hebben, twijfelt u dan niet en neem alstublieft contact op met de praktijk.

 

Instructies

Verzorging na een operatieve behandeling in uw mond

U bent zojuist operatief behandeld in uw mond. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken na deze behandeling.

Gaasje verwijderen

Bij het verwijderen van een kies wordt soms een bijtgaasje achtergelaten op het wondje in uw mond. U moet dit gaasje na ongeveer 29 minuten zelf uit de mond halen.

Hechtingen

Meestal hecht men het tandvlees met materiaal dat vanzelf oplost binnen ongeveer 10 dagen. Een enkele keer wordt gehecht met materiaal dat verwijderd moet worden. Dan krijgt u een vervolgafspraak mee.

Pijn

De verdoving is na ongeveer vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. Neem de pijnstillers meteen in voordat de verdoving is uitgewerkt en houdt u aan de voorgeschreven dosering.

Zwelling

Door de operatie kan de wang opzetten. De zwelling neemt de eerste dagen toe en slinkt daarna weer langzaam. Soms ontstaat ook een bloeduitstorting. De wang verkleurt dan en blijft langer dik. U kunt wat temperatuurverhoging verwachten en de mond kan maar beperkt open. De ongemakken nemen normaal na 3 tot 4 dagen af.

Nabloeding

Tot 24 uur na de ingreep kan de wond nabloeden. Dit houdt meestal vanzelf op. Wanneer het bloeden erger wordt mag u absoluut niet spoelen. Wel kunt u het volgende doen: Neem een gaasje of een schone zakdoek en maak daarmee de mond schoon en droog. Pak een tweede gaasje en vouw dat dubbel of leg een knoop in de schone zakdoek. Leg het opgevouwen gaasje of de knoop op de wond. Houdt uw tanden een half uur stevig op elkaar. Belangrijk is dat u druk op de wond uitoefent.

Poetsen en spoelen

Het is beter om op de dag van de ingreep de mond zo weinig mogelijk te spoelen. U kunt wel tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Vanaf de dag ná de ingreep moet u ook de wond voorzichtig schoonborstelen.

Eten en drinken

U mag zodra de verdoving uitgewerkt is normaal eten en drinken. De meeste patiënten geven de voorkeur aan een zacht dieet. U kunt beter de eerste dagen na de behandeling niet roken of alcohol drinken, aangezien beide slecht zijn voor de genezing van de wond. Tevens is zware inspanning af te raden.

Contact opnemen

Het is verstandig om contact op te nemen met de praktijk als:

  • U koorts krijgt boven de 39 graden Celsius (een beetje verhoging is normaal).
  • De pijn of zwelling na vier of vijf dagen niet afneemt maar juist erger wordt.
  • De wond blijft bloeden, ook nadat u deze een half uur heeft dichtgedrukt met een gaasje.
  • U vragen heeft of zich ongerust maakt.