Wat is een implantaat?
Als u een tand of kies geheel of gedeeltelijk mist, kunt u een kroon of brug laten plaatsen. Als u meerdere tanden of kiezen mist, is een (deel)prothese een optie. Een implantaat is een andere mogelijkheid om ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Een gespecialiseerde tandarts kan een implantaat aanbrengen.
Een implantaat is een soort schroef die in de kaak wordt ingebracht. Met deze ‘kunstwortel’ zijn tanden of kiezen op een esthetisch verantwoorde manier te vervangen. Implantaten worden gemaakt van titanium, een materiaal dat het lichaam over het algemeen goed verdraagt. Soms hebben ze bovendien een keramisch laagje. Een implantaat kan worden ingebracht om een, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Zo heeft u weer een basis voor een kroon, brug of prothese. Het implantaat biedt ook houvast voor een overkappingsprothese ofwel klikgebit. Een groot voordeel van zo’n gebit is dat het ‘vast’ zit.
- Basis voor vaste tanden, kiezen of een klikgebit
- Esthetisch hoogwaardige oplossingen
- Een veilige, betrouwbare behandelmethode
- Hoge belastbaarheid en duurzaamheid
- Geen beschadiging omliggende tanden
- Het kaakbot blijft in stand en slinkt nauwelijks
- Probleemloos bijten en kauwen
- Voluit lachen en praten
Een kies met wortel Een implantaat met een kroon
Wanneer is een implantaat mogelijk
Een implantaat kan worden ingebracht om een, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Voorwaarde is dat uw kaakbot volgroeid is. Dit betekent dat implantaten kunnen worden ingebracht bij mensen vanaf ongeveer 18 jaar. Er moet voldoende gezond kaakbot zijn om de implantaten goed te kunnen verankeren. Ook het tandvlees moet gezond zijn. Om te kunnen besluiten of een implantaat mogelijk is, zal uw tandarts uw gebit goed controleren en uw kaakbot beoordelen aan de hand van röntgenfoto’s.
Om één tand of kies te vervangen, plaatst de tandarts een kroon op het implantaat. Om meerdere tanden of kiezen te vervangen, plaatst de tandarts een brug op de implantaten. Om alle tanden en kiezen te vervangen, plaatst de tandarts overkappingsprotheses op de implantaten.
Twee implantaten met brug | Eén implantaat met een kroon |
Procedure implantaat
Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving ingebracht. Nadat de verdoving is ingebracht, maakt de tandarts het tandvlees los op de plaats waar het implantaat moet komen. Hij boort een gaatje in het kaakbot, waar het implantaat in wordt geplaatst. Vervolgens hecht hij het tandvlees. Bij plaatsing van meerdere implantaten herhaalt hij deze handelingen. Vervolgens plaatst hij de kroon, brug of overkappingsprothese.
De meeste mensen hebben weinig last van de plaatsing van een implantaat. Tegen eventuele napijn van de behandeling of gevoelig tandvlees kunt u een gewone pijnstiller nemen. Na drie tot zes maanden is het implantaat stevig in het bot verankerd.