Mondhygiëne

 Mondhygiene

Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er verband is tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaataandoeningen. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft. Dit doet u door te zorgen voor een goede mondhygiëne en door regelmatig uw tandarts te bezoeken om de gezondheid van uw tandvlees te laten controleren en eventuele tandplak onder de tandvleesrand te laten verwijderen.

In de mond zitten bacteriën, die zich vasthechten aan de tanden en kiezen. Door deze ‘tandplak’ kan een bacteriële ontsteking van het tandvlees ontstaan: gingivitis. Daardoor laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. Als de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot noemen we dat parodontitis. Door parodontitis kan zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Belangrijk dus om het niet zo ver te laten komen.

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Meer dan 90% van de mensen die parodontitis hebben, ervaart geen pijn en is zich niet bewust van het probleem.

  • het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is;
  • het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels;
  • u last hebt van een vieze smaak of slechte adem;
  • tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen.

De tandarts, mondhygiënist, preventie- of paroassistent  bekijkt bij elke periodieke controle hoe gezond uw tandvlees is, of de vullingen goed aansluiten en of er ruimten onder de tandvleesrand (pockets) zijn. Zes gebieden in uw gebit krijgen een cijfer volgens de ‘Dutch Parodontal Score Index’. Deze dpsi-scores variëren van 0 tot 4 en worden genoteerd in uw patiëntendossier. Voor tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen (score 3 en 4) maken we een behandelplan.